En gyselig historie fra Bryggen

Tilbage i 1917 var Islands Brygge splinternyt – og noget helt, helt andet end i dag. Det var et arbejderkvarter, hvor de fleste boliger var klassiske københavner-lejligheder på to værelser og et lille køkken og klientellet var helt almindelige mennesker på, eller lige over bunden af samfundet.

Et sted her i kvarteret boede den 41-årige enke Anna Elisabeth Priess i en af de nævnte små lejligheder. Hun flyttede ind i november 1916 med sine fem børn, som formentlig har været vant til at bidrage til husholdningen med deres arbejdskraft fra en tidlig alder.
Fru Priess arbejdede som kelner, dvs. tjener. Hvor vides desværre ikke.
Fru Priess var gravid, da hun og børnene flyttede til Bryggen. Muligvis var det sket i forbindelse med arbejdet, det kan vi ikke vide, men juleaften 1916 fødte hun endnu et barn, en lille pige. Nu havde hun seks af dem…
Fru Priess havde ikke overskud eller råd til endnu en mund at mætte. Måske var hun også bare træt efter at have været alene og udearbejdende mor for så mange børn i så mange år. Måske var planen indledningsvis at beholde barnet, det kan vi ikke vide, men i hvert fald besluttede fru Priess engang i løbet af efteråret ’17, at hun ville bortadoptere barnet.
I starten af november faldt hun over en annonce, hvor et ukendt billet-mrk. søgte et nyfødt spædbarn til adoption.
Nu var lille Lissie, som pigen skulle hedde, jo ikke ligefrem nyfødt, men trods alt var hun endnu ikke fyldt et år. Så fru Priess reagerede på annoncen og nogle dage efter mødte en fru Svendsen op på adressen.
Fru “Svendsen” påstod sig at være ganske velhavende. Hendes mand var maskinmester og borte på verdenshavene det meste af tiden – og den knap så nyfødte (og udøbte) pige var da så yndig, at hun var villig til at tage hende, selvom hun egentlig var alt for gammel – for blot 100 kroner.

Notits om den mærkværdige “barneombytning”, som kom for en dag under retssagen mod Dagmar Overby.
Fra den hedengangne Avis “Klokken 5”.
Kilde: Mediestream.

100 kroner – en månedsløn for en håndværker og måske halvanden månedsløn for en serveringsdame som fru Priess.
Det gik hun ind på, og allerede dagen efter var fru Svendsen her igen, og fik udleveret Lissie, lidt tøj, en barnevogn og de aftalte 100 kroner.

Og hvad så, tænker du måske?
Tja… Fru Svendsen hed slet ikke Svendsen. Det kaldte hun sig nogle gange, andre gange var det Hansen, til tider brugte hun sit pigenavn Overby. Dagmar Overby.
Har du hørt om hende?
Englemagersken… Menneskedyret fra Enghavevej… Danmarkshistoriens værste massemorder, som endte med at blive dømt for ikke mindre end otte barnemord, men formentlig havde flere på samvittigheden.

Dagmar Overby var danmarkshistoriens værste seriemorder med mindst otte børneliv på samvittigheden.
(Public domain)

Lille Lissie fra Islands Brygge blev ikke et af Dagmars ofre. I stedet blev hun et redskab for Dagmars absurde hævn over en irriterende ung mor, som Dagmar havde ladet betale adoptionspengene i rater, og som stadig skyldte penge.
Mindre end en uge efter at have hentet Lissie på Bryggen, indfandt Dagmar sig en tidlig morgen hos en lidt forpjusket og søvndrukken frøken Hüttel i Adelgade og afleverede Lissie hos den fremmede dame med en forklaring om, at når frøkenen ikke ville betale, måtte hun jo få sit barn igen.
Frøken Hüttels barn var jo for længst kvalt og brændt i kakkelovnen i Dagmars værelse hos en pensioneret vognmand i Sydhavnen. Frk. Hüttel var højgravid, eller i “ulykkelige omstændigheder” som hun nok ville have kaldt det, og et par uger senere fødte hun sit andet barn, der sammen med lille Lissie blev sendt til Nordjylland, hvor begge voksede op hos Frk. Hüttels mor, og Lissie d. 1. april året efter endelig blev døbt – Elly.

I mellemtiden havde fru Priess på Bryggen i julen 1917 modtaget et kort fra fru “Svendsen” med ønsket om en glædelig jul.

Dagmar Overby var en på alle måder elendig og ulykkelig skæbne, fattig, banket og misbrugt fra sin tidligste barndom kunne det nærmest kun ende galt.
Hun blev som den sidste i landet (i fredstid) dømt til døden d. tredje marts 1921. Halvanden måned senere blev dommen ved kongelig benådning ændret til livstid – tugthusarbejde på 4. klasse, dvs. uden mulighed for frigivelse eller lempelser i afsoningen.
Hun blev indsat i kvindefængslet på Christianshavn (der hvor Lagkagehuset ligger) og i de følgende år røg hun frem og tilbage mellem fængslet og kommunehospitalet med værre og værre tilfælde af “hysteri” og “melankoli”, indtil kvindefængslet lukkede i 1928, og Dagmar og de øvrige indsatte blev flyttet til en nyoprettet kvindeafdeling i Vestre Fængsel.
Her døde Dagmar Overby natten til d. 6. maj 1929 i sin celle. Af hvad, eller hvordan er der ingen, der ved, for dødsattesten er forsvundet, ligesom alle dokumenter i forbindelse med begravelsen også er pist væk. Til gengæld fik vi her til lands endelig, få år efter Dagmar-sagen havde rullet hen over avisforsiderne, en lovgivning, der sikrede regler og ordentlige forhold både for de unge mødre i ulykkelige omstændigheder og for adoptioner, plejefamilier og den slags.

Stedet fortæller i Hofteatret – Historier fra scenekanten


En historisk aften i Hofteatret

Hofteatret er et magisk sted – det ved alle, der har sat sine fødder på stedet.

De skrå gulve og falmede forgyldninger vidner om, at her må være foregået lidt af hvert gennem de sidste 253 år. En håndfuld af de mange spændende historier bliver vakt til live på denne helt almindelige torsdag aften i marts, når fem forrygende fortællere indtager den gamle scene.

Byvandrer og Historiefortæller Mads Kristian Mikkelsen står bag konceptet, som i al sin enkelhed går ud på at formidle Historien, dér hvor den fandt sted. Han har tidligere stået bag arrangementer i Helligåndshuset og Rundetårn – og nu er turen altså kommet til dette fornemme gamle teater.

Du får serveret fem udpluk fra stedets (og dansk teaters) historie.

Hør bl.a. om det ældste kendte, danske teaterstykke; en saftig sag betitlet ”Den utro Hustru” fra 1500-tallet – levende fortalt af Historiker Kaare Johannesen, som netop på denne dag udgiver en bog om … Middelalderen.

Historiefortæller og Byvandrer Torben Frandsen trakterer med en tragisk fortælling fra 1689, hvor knap 200 personer mistede livet i en teaterbrand her i København.

Svend-Erik Engh, som til daglig slår sine folder i skotske Edinburgh med en succesfuld forestilling om vikinger, fortæller den velkendte, tragiske kærlighedshistorie om Livlægen Struensee og Dronning Caroline Mathilde – med den sindssyge Christian d. 7. på sidelinjen.

Danmarks ypperste balletkender, -historiker, forfatter m.m. Erik Aschengreen har stukket næven i sit tilsyneladende uudtømmelige lager af historier om dansk ballet, og byder på fortællingen om selveste August Bournonville.

Arrangøren selv, Mads Kristian Mikkelsen, vil tage sin ”bedste ven”, som han kalder vores alle sammens H.C. Andersen, og hans korte karriere som balletbarn under kærlig behandling.

Undervejs støder vi nok også på koryfæer som grevinde Danner, Johanne Luise Heiberg og et par stykker til.

Der er kort sagt lagt op til en både tankevækkende, lærerig og underholdende aften i museets smukke rammer.

Velkommen til!

 

Dørene åbnes kl. 19:15.
NB! Der er ikke elevator.

teatermuseet i Hofteatret
Udsigt til salen fra bagscenen på det historiske 253 år gamle Hofteater. Foto: Teatermuseet i Hofteatret.Tater.etteaterbrandansk droteatetttng

Forelsket i København – Valentinesbyvandring


Grib din elskede – eller dig selv – under armen og kom med på en byvandring i kærlighedens tegn.
København er rig på kærlighedshistorier. Vi plukker en håndfuld af såvel de sørgelige, de bittersøde, de dramatiske og de lykkelige.
Vi lover at sende jer videre i romantisk stemning.

(Er du single, så kom med og få bekræftet, at det der kærlighed alligevel er noget overvurderet.)

 

Mødested: Under Lurblæserne v. Regnbuepladsen.

Varighed: ca. 1 time, men afsæt 10 min. til en ekstra historie.

Den store brand 1728 – Byvandring


En byvandring i flammernes fodspor…

 

“Kommer, seer og skuer nøje – Kiøbenhavns Ælendighed …”

Om aftenen den 20. oktober 1728 udbrød brand i København – den største byen har oplevet.

Som ved de fleste katastrofer var det et banalt uheld, der startede det hele. Et barn, et tællelys, et tørt loftsrum…

Og som altid gjorde myndighedernes inkompetence det hele meget værre…

Vi følger brandens udvikling gennem de tre frygtelige døgn fra den brød ud ved Vester Voldegade til den havde lagt den sidste af fem kirker i aske.

Kom med en tur til katastrofernes, pietismens og piraternes århundrede! I en by på én gang den samme og alligevel så fuldstændig anderledes end i dag.

Fortæller: Mads Kristian Mikkelsen

Varighed: ca. 1 time 45 min.

Byvandring i HC Andersens fodspor


Kom med på en underholdende og lærerig byvandring i eventyrdigterens København.

 

byvandring københavn HC Andersen
H.C. Andersen-statuen ved Rådhuset i København.

 

Det stod ikke skrevet nogen steder, at skomager Andersens søn skulle blive den mest berømte dansker i historien. Men det blev han, og det allerede i sin levetid. Fjorten år gammel forlod han for snart 200 år siden sin fødeby og søgte sin lykke i Kongens København. Det var op ad bakke fra starten, men med ukuelig vilje og tro på egne evner (og en hel del hjælp) kæmpede han sig frem til en lykkelig slutning på sit livs eventyr.

Byhistoriker og guide Mads Kristian Mikkelsen tager dig med på en vandring gennem et København, hvor arven efter Andersen stadig er spillevende. Vi kommer forbi de centrale steder i Andersens 56 år lange københavnerliv, og får et levende indblik i den by han færdedes i, som på én gang er den samme og alligevel ganske anderledes, end det København vi kender i dag.

Varighed: ca. 2 timer.

Byvandring i HC Andersens fodspor


Kom med på en underholdende og lærerig byvandring i eventyrdigterens København.

 

 

byvandring københavn HC Andersen
H.C. Andersen-statuen ved Rådhuset i København.

 

Det stod ikke skrevet nogen steder, at skomager Andersens søn skulle blive den mest berømte dansker i historien. Men det blev han, og det allerede i sin levetid. Fjorten år gammel forlod han for snart 200 år siden sin fødeby og søgte sin lykke i Kongens København. Det var op ad bakke fra starten, men med ukuelig vilje og tro på egne evner (og en hel del hjælp) kæmpede han sig frem til en lykkelig slutning på sit livs eventyr.

Byhistoriker og guide Mads Kristian Mikkelsen tager dig med på en vandring gennem et København, hvor arven efter Andersen stadig er spillevende. Vi kommer forbi de centrale steder i Andersens 56 år lange københavnerliv, og får et levende indblik i den by han færdedes i, som på én gang er den samme og alligevel ganske anderledes, end det København vi kender i dag.

Varighed: ca. 2 timer.

Byvandring i Carlsberg Byen


Endnu en spændende tur rundt i Danmarkshistoriens bedste marketings-stunt

På Carlsbergbryggeriernes gamle grund kommer man tæt på Danmarks og Københavns industrihistorie, og får til overflod en fornemmelse af, at historien ikke kun ligger bag os, men også er noget, der foregår her og nu.

Undervejs strejfer vi både moderne byudvikling, bygnings- og industrihistorie – men først og fremmest historien om familien Jacobsen. Den er bedre end Dallas, Dollars, Days of our lives og hvad de ellers hedder alle sammen.

 

Mødested: Tapperitorvet foran Føtex, Carlsbergbyen.

Varighed: ca. 1½ time.

Guide/fortæller: Mads Kristian Mikkelsen

Elendigheden 1 – byvandring i Frederiksstaden


Her i byens fineste kvarter – blandt konglige slotte, adelspalæer og den indgroede duft af krydderier og slavehandel – finder vi også nogle af de tristeste og mest vidunderligt mærkværdige historier fra det gamle København.

Kom med tilbage til 1700-tallet – dengang mænd var mænd – med paryk, pudder og pirater.

Fortæller: Mads Kristian Mikkelsen

Mødested: Norgesporten v. Østerbrosiden af Kastellet. Ca. 10 minutters gang fra Østerport St.