Byvandringer – temaer

I H.C. Andersens fodspor

HC Andersen byvandring København fortælling eventyrFølg med i den ranglede teenagers fodspor og hør historien om, hvordan han gik “saa gruelig meget ondt igjennem”, uden på noget tidspunkt at miste målet af syne.

Vi møder gadedrenge og prinser, ballerinaer, poeter, enevældens embedsmænd, løsagtige kvindfolk, sadistiske lærere og en fantastisk ditto – alle sammen med en rolle i det eventyr der blev Hans Christians liv.

Vi starter på Rådhuspladsen, og følger hans spor gennem byen, mens vi fortæller den fascinerende historie om Danmarks vigtigste digter.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

For skoler:
Denne tur kan tilrettelægges for alle klassetrin og vinkles alt efter behov. Fokus åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendighedenkan være på digteren selv, hans eventyr, (børne-) litteraturhistorie, tiden, byen, eller lidt af det hele.

Turen er gratis for københavnske folkeskoler.

Fortæller/Guide: Mads Kristian Mikkelsen

Carlsberg – en berusende historie

NB! Grundet det omfattende bygge- og gravearbejde ved Carlsberg Byen kan denne tur godt tage lidt længere og kræve at man maser sig lidt mere sammen end sædvanligt, når guiden snakker.
Byvandring fyraftens-vandring Carlsberg Byen øl historie
På Carlsbergbryggeriernes gamle grund kommer man tæt på Danmarks og Københavns industrihistorie, og får til overflod en fornemmelse af, at historien ikke kun ligger bag os, men også er noget, der foregår her og nu. Turen giver et indblik i moderne byudvikling, bygnings- og industrihistorie – og ikke mindst historien om familien Jacobsen. Det er bedre end Dallas, Dollars, Days of our lives og hvad de ellers hedder alle sammen.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

For skoler:
Turen kan målrettes alle klassetrin fra 3. klasse og op, og vinkles med særlig fokus på industrialiseringen, kunsthistorie eller byudvikling.

Turen er gratis for københavnske folkeskoler.

Guide/Fortæller: Mads Kristian Mikkelsenåben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden

(Billedet er fra Nationalmuseets samling)

Det siger gæsterne

Vi var en gruppe med 6 elever som var med Mads på en tur i H.C.A’s fodspor. Det var en virkelig god tur, med et nøje afstemt indhold i forhold til gruppen. Turen startede med at Mads meget billedligt henførte eleverne i hvordan der både lugtede og lød i HCA’s Kbh. – et godt fortælletrick der var med til at give eleverne en helhedsoplevelse. Mads har en stor kuffert fuld af spændende anekdoter som eleverne lyttede interesseret til, og som er med til at gøre “Vandrehistorien” til en anderledes byvandring – på den fede måde! Vi er booket på en tur rundt på voldene i næste uge – og vi glæder os!

Kenny Mikkel Sørensen

Jeg synes, at det var en rigtig god tur. Det var meget spændende at vi gik rundt der, hvor det hele rigtigt er foregået. Jeg synes, at Mads var flink og sjov, og han var god til at fortælle tingene, så man virkelig kunne leve sig ind i det.

 
Hannah 7.U

Priser

Private/foreninger/klubber: 3200,- for op til 25 pers. For større grupper aftales en pris.

Skoler/gymnasier: 1500-2000,- for en klasse uanset antal. (visse ture er i perioder gratis for københavnske folkeskoler og enkelte special-skoler.

Enkeltbillet til åbne ture: 100-200 kr. pr person afhængig af indhold, varighed mm.

Særligt for skoler

Alle ture kan som udgangspunkt bruges til alle klassetrin.
Det vil dog aldrig være den samme tur, man køber til hhv. en 3. og en 9. klasse.
Ønskes der særlig fokus på personer, temaer eller perioder, tager vi også hensyn til det og kan vinkle turene derefter, eller designe helt nye ture med et par måneders varsel.
Undervisningsmateriale til forberedelse eller efterbehandling kan bestilles til visse af turene.

Varighed

Alle ture varer som udgangspunkt mellem 1½ og 2 timer, hvis ikke andet er angivet. Er der ønske om kortere eller længere ture, kan det også aftales.

Få din egen vandrehistorie

Du kan også sende en forespørgsel på din helt egen vandrehistorie.
Udfyld booking fomular ved at trykke på linket herunder.

Katastrofen – bombardementet 1807

Den 2. september 1807 brød helvede løs over København. Det er blevet kaldt verdens første terror-bombardement af civile. Om det er rigtigt, er tvivlsomt. Men sandt er det, at de følgende tre nætters begivenheder satte sig dybe spor hos de, der oplevede dem. Og ikke mindst på byen København.

Nogle af sporene kan ses den dag i dag. På denne tur fortælles historien om de tre nætter, hvor Helvedes
ild regnede ned over København, om hvad der gik forud og hvad der fulgte efter.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

For skoler:
Turen kan laves for 3.-9. klassetrin.

byvandring 1807
åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden

København byvandring fortælling Christianshavn volden befæstning byudvikling

Fæstningen København – De gamle Volde

København var engang en miniput-by – puttet godt bag høje volde. Siden byens grundlæggelse har der været brugt ufattelige resurser på dens forsvar. I 1800-tallet viste voldene sig håbløst forældede og hæmmende for byens udvikling – og hvad gjorde man så?
På denne tur svælger vi i den martialske aspekter af byens historie

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.
For skoler:
Turen egner sig især til 5-9. klasse, og kan vinkles i det uendelige efter behov.
Turen fås i to versioner – en kort og en lang, dvs. 1½- 2, eller 4 timer inkl. frokostpause. Pris for en lang tur: + 50%.

Guide/Fortæller: Mads Kristian Mikkelsen
åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden

Romantikkens Kjøbenhavn

Tiden 1800 til 1850 var en af de rigeste perioder i Danmarks kulturhistorie.
København var scenen, hvor alle de store personligheder udfoldede sig på en baggrund af elendighed.
De gode tider i slutningen af 1700-tallet var uigenkaldeligt forbi, København var en byggeplads efter brandene i 1794 og ’95, englændernes besøg i 1801 og 1807 og Statsbankerotten i 1813. Norge var væk. Men kunstnerne var vågne og dyrkede spontanitet, fantasi og lidenskabelig kærlighed – og ikke mindst FÆDRELANDET.

På denne tur møder vi nogle af tidens største genier og deres historier, bl.a. Adam Oehlenschlæger, H.C. Andersen, Købke, Eckersberg, hr. og fru Heiberg m. fl.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.
For skoler:
Turen egner sig især til 8.-9. klasse, og kan afvikles på flere forskellige ruter i indre by.

Guide/Fortæller: Mads Kristian Mikkelsen
åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden

Romantikken byvandring Rørbye

Assistens byvandring thorvaldsen

Assistens kirkegård

I midten af 1700-tallet stod det klart, at man ikke kunne blive ved med at begrave de døde på kirkegårdene indenfor voldene. Man havde allerede kirkegårde udenfor byen for flådens og hærens folk. I 1760 indviedes Assistens kirkegård langt ude på det landlige Nørrebro, i de første år som fattigkirkegård, men fra 1780’erne blev det fashionabelt også for byens bedre borgerskab at lade sig lægge til hvile her.
I dag er en del af kirkegården udlagt til park, men allerede i kirkegårdens første halve århundrede kom de første klager over druk og selskabelighed mellem gravene.

Her ligger nogle af Danmarkshistoriens bedste historier begravet.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

For skoler:
Turen egner sig især til mellemtrin og overbygning.

Guide/Fortæller: Mads Kristian Mikkelsen
åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden

Elendigheden I-VI – miserable byvandringer med indlagte nedture

Det er dårlig smag at svælge i andres ulykke. Alligevel er historier om nød og elendighed noget, der til alle tider har fascineret os. Måske fordi de får vægten af vores egen virkelighed til at føles lidt lettere, eller måske fordi tanken om, hvad der en dag kunne risikere at overgå os selv, rører ved noget dybt i os; en frygt eller en empatisk åre, der får os til at gribe til pennen eller pengepungen, eller…

Vandrehistorien har kastet sig ud i det ambitiøse projekt at formidle en række københavnske skæbner af den slags, der på samme tid er rystende, unikke og alt, alt for almindelige. Vi bevæger os omkring i det København, vi kender, men møder en helt anden verden og mennesker, der for længst er borte. Nogle af dem har sat sig dybe spor, andre nærmest ingen.

På disse ture skal vi ikke svælge, men se, høre og måske føle, hvordan elendigheden i alle dens mangeartede former har vejet tungt på skuldrene af københavnere gennem tiderne. Fra slaverne i Stokhuset til de offentlige fruentimmer i Holmensgade og den forpinte kunstnersjæl i Leopolds Hotel eller alkoholikeren i Smedens gang – Alle har de mærket vægten og på forskellige måder forsøgt at håndtere den – Elendigheden.

Hver tur har sit tema og sin egen rute og tone. Der skal bydes på artige (og uartige) overraskelser undervejs og sluttes hver gang af et sted, hvor der er mulighed for (for egen regning) at skylle elendighederne ned.

Følg med her og på Facebook-siden. Vi er nu nået til Elendigheden II, men der dukker hele tiden nye historier op.

Elendigheden I – En barmhjertig søster og mus i skægget
Elendigheden II – Drukkenskab, damer og død
Elendigheden III – Den Store Brand 1728
Elendigheden IV – Altid på Vesterbro
Elendigheden V – Ulykkelig kærlighed
Elendigheden VI – Farvel til Elendigheden

NB! Skoleklasser kan også få et indblik i tidligere tiders elendigheder. Med min. to måneders varsel finder vi de historier, der passer til netop jeres behov.

Elendigheden byvandring historien åben skole
åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden
1 verdenskrig Helphand byvandring vandrehistorien københavn plakatsøjle
åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden

Verdenshistorien i en plakatsøjle – 1. verdenskrig på dansk

Året er 1915. Den store Krig raser ude i Europa. Danmark er udenfor, men frygten for at blive draget med i de frygtelige begivenheder er stor. Et indviklet spil med deltagelse af tyske agenter, russiske socialister og danske socialdemokrater er i gang midt i det fredelige og neutrale København. Det handler om krig, kul, klausulædere, en plakatsøjle og revolution.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

For skoler:
Oplagt i forbindelse med forløb om 1. verdenskrig, den russiske revolution, Københavns historie, Socialdemokratiet mm…

Turen er gratis for københavnske folkeskoler.

Guide/Fortæller: Mads Kristian Mikkelsen

Hafnia – København fra fiskerleje til storby

Det startede med en gave. Eller gjorde det? Vi tager hele turen med – fra stenalderboplads til metrobyggeri.

Hør om bispene, kongerne, Venderne, de store bedrifter og katastrofer – og ikke mindst de mennesker, der lagde ryg til det hele. Absalon og Christian d. IV er naturligvis med på vandring, ligesom bryggerne, brændevinsbrænderne, skovserkonerne og alle de andre, der har givet byen liv og kolorit gennem tiderne.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

For skoler:
For mellemtrin og udskoling. Turen er gratis for københavnske folkeskoler.

lokalhistorie københavn byvandring

Lokalhistoriske vandringer – lær din bydel at kende

Islands Brygge – Arbejderkvarter og den farverige skraldespand

Nørrebro – Fra Rabarberland til Multi-kulti

Østerbro – At ligge på landet med en sølvske i munden

Vesterbro – Bajere, bonderøve og den kreative klasse

Christianshavn – Kongens købstad

Sydhavnen – Da arbejderne blev middelklasse

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden

Kierkegaard og Kjøbenhavn

Midt i det gamle København boede vores store filosof, Søren Kierkegaard. Hør om Kierkegaards komplekse personlighed, hans forhold til den ”kjære Hoved- og Residensstad”, hans daglige vandreture og ulykkelig kærlighed.

Som så meget andet i Kierkegaards liv, var forholdet til Byen modsætningsfyldt. Han på én gang foragtede og elskede den: ”Nogle af mine Landsmænd mene vel, at Kjøbenhavn er en kjedelig By og en lille By. Mig synes den tværtimod, forfrisket af det Hav, ved hvilket den ligger og uden selv i vinteren at kunne opgive Bøgeskovens Erindring, at være det lykkeligste Opholdssted, som jeg kunde ønske. Stor nok til at være en større By, lille nok til, at der ingen Torvepriis er paa Mennesker.”

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden

Kierkegaard byvandring

byvandring Christian d. 4.

Christian d. IV – manden, byen og damerne

Københavns store bygherre var på mange måder noget helt særligt. Visionær som få, men ødsel og ufornuftig i pengesager. Han kom på tronen som en af Europas rigeste monarker, og da han døde var Kronen pantsat og Riget et stort rod. Vi skylder ham dog meget, ikke mindst at fortælle historien om denne levemand.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

For skoler:
Turen kan laves til alle klassetrin og er gratis for københavnske folke- og specialskoler.

åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden

Kierkegaard & Andersen

De to herrer er nok byens mest berømte sønner. Kierkegaard var født og opvokset indenfor de gamle Volde, mens Andersen kom hertil som 14-årig den 6. september 1819 – en dag han senere beskrev som ”min virkelige fødselsdag”. For Kierkegaard var København ”… det lykkeligste Opholdssted, som jeg kunde ønske. Stor nok til at være en større By, lille nok til, at der ingen Torvepris er paa Mennesker.”

Skomagersønnen fra Odense havde en plan, da han ankom til hovedstaden; ”Først gaar man saa gruelig meget Ondt igjennem, og saa bliver man berømt.” Præcis hvordan det skulle foregå var mere uklart. Han ankom en mandag morgen, midt i den såkaldte ”Jødefejde”, hvor jødiske butiksvinduer blev smadret, indehaverne hevet ud og banket og folk løb amok i gaderne. Men Hans Christian opdagede det knap nok. Sådan måtte det jo være i den mest vidunderlige by; Kongens Kjøbenhavn. Han havde nok i sit eget projekt; at blive til noget ved teatret. Om det skulle være som sanger, danser eller hvad som helst var lige meget…

Mens den vordende digter rendte kulturkendisserne på dørene gik den otte år yngre Søren lange spadsereture på gulvet i stuen derhjemme på Nytorv med sin far, den depressive forhenværende hosekræmmer. Allerede som otteårig ”var jeg en Olding”, har han sagt. Faderens synder og den forbandelse, han var sikker på at have nedkaldt over familien, lagde et tungt tæppe af skæbne over den kommende filosofs barndom. I årevis var han på jagt efter ”den Idee for hvilken jeg vil leve og dø”. Den idé skrev han sig frem til og ofrede alt for.

De to store ånder havde en del til fælles. Begge var sære og iøjnefaldende figurer i gadebilledet. De kunne være charmerende og omgængelige, men også irriterende og selvoptagede.

Søren Kierkegaards første bog handlede om Andersen. Det havde Andersen glædet sig til i ugevis. Men da den udkom måtte han have ”et kølende Pulver”. For den universitetsuddannede rigmandssøn var ikke en fan.

Kærligheden betød meget for både Kierkegaard og Andersen. Men den forblev uforløst for dem begge.
For Andersen blev det med tiden til et projekt; at bevare uskylden for at kunne skabe stor kunst. Kierkegaard måtte bryde med sin Regine. Idéen, som han skulle leve og dø for, fyldte for meget.

Det hele udspillede sig bag Den kongelige Hoved- og Residensstads beskyttende Volde, i en lille, overbefolket flække af en hovedstad, hvor alle kendte alle – på godt og ondt.

Varighed: ca. 2 timer.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

For skoler:
Egnet til 8.-9. klasse. Gratis for københavnske folkeskoler.
åben skole gratis byvandring undervisning københavn elendigheden

Kierkegaard byvandring
HC Andersen byvandring

byvandring Frederiksstaden

Fjernt fra Pak og slige Folk – byvandring i Frederiksstaden

I 1748 kunne den oldenborgske slægt fejre 300 års jubilæum på den danske trone, og i den forbindelse lagde Frederik V et stort areal ud til bebyggelse i Københavns nordlige ende. Her opstod over de næste 10 år en lille by i byen, med smukke ensartede huse, hvis vinduer og nicher alle passede sammen, så det var som listerne i en stue.

I midten af det nye kvarter byggede man en smuk, oval plads efter fransk forbillede med en imponerende rytterstatue i midten omgivet af fire smukke palæer, der var bygget af Danmarks rigeste og mægtigste mænd.
Frederiksstaden er et helt unikt og smukt kvarter i København, hvor 1700-tallets rokoko møder enevældens selviscenesættelse.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

For skoler:
Primært for udskolingen og gymnasiet. Gratis for københavnske folkeskoler.

Forelsket i København

København er rig på kærlighedshistorier – både de lykkelige og dem, der ender i sorg og elendighed.
Nogle af dem har sat sig spor, andre ikke. Nogle har vakt skandale i samtiden, andre har vi først hørt om mange år efter.

Kender du for eksempel historien om Johannes og Arendse? Eller Gerda og Einar?

Johannes mødte sit livs kærlighed allerede, da han var 15 år gammel. For at gøre sig fortjent til hendes kærlighed gik han både i krig og på universitetet. Imens svirrede bejlerne omkring den smukke Arendse…

Godt 150 år senere mødtes to unge, talentfulde malere på Kunstakademiet i København. Sammen kom de til at skabe verdenshistorie, men måske ikke helt på den måde, de havde drømt om.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

Kærlighed købnhavn byvandring

besættelsen byvandring

Besættelsen

Alle kender historien om de fem forbandede år. På denne tur kigger vi på sporene efter de små og store begivenheder under besættelsestiden. Hør om, hvordan en lysmast på Vesterbro greb ind i historien, og hvordan modstandsfolk, hipoer, tyskere og helt almindelige københavnere klarede sig igennem den svære tid.
Slagsmål, sabotage, rationering og flygtninge – det er alt sammen en del af denne historie.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

For skoler:
Egnet for 8.-9. klasse. Gratis for københavnske folkeskoler.

Christian IV’s Nyboder

Christian IV byggede ikke kun smukke slotte og prægtige statussymboler. Han var også en praktisk mand, der ville sikre rimelige forhold for sine undersåtter og her havde søens folk hans særlige interesse.

Nyboder var et imponerende projekt, der tog byplanlægning til et helt nyt niveau i Danmark, og bydelen blev udvidet i mange år efter Christian IV selv gik bort. Således står Nyboder den dag i dag som en bydel med mange forskellige slags boder, der vidner om den danske flådes levestandard igennem næsten 400 år. Vi vandrer igennem de smukke, brede gader og får historien om Nyboders raske drenge, om søhelte og maritim selvforståelse den gang den danske flåde var Danmarks vigtigste forsvar.

Turen kan bestilles af både private, virksomheder og skoler.

byvandring vandrehistorien Nyboder København

NB! Siden opdateres løbende.

Book her-knappen under hver byvandring bruges til at bestille billetter til de åbne ture, vi laver med jævne mellemrum. 

Skal man bestille en vandring for en gruppe eller en skoleklasse, bruges kontaktformularen ovenfor.